CZ

Konfigurace schodiště - rozměry Vašeho dřevěného schodiště

Krok 3 v našem konfigurátoru schodiště - konstrukce, provedení, kontrola: U schodiště je třeba dobře naplánovat práce, aby bylo nakonec zaručeno bezpečné a dlouhodobé užívání.

Konstrukce, provedení, kontrola: Pro schodiště je potřeba dobrá plánovací práce, aby bylo na konci zaručeno bezpečné a dlouhodobé užívání.

Při plánování schodiště zadejte následující rozměry schodiště.

Při plánování interiérového schodiště je třeba vzít v úvahu různé důležité klíčové údaje a rozměry, aby bylo možné navrhnout bezpečné a pohodlné schodiště. Zde jsou uvedeny základní klíčové údaje a jejich význam pro plánování schodiště:

  • Délka ramene
  • Šířka schodiště
  • Výška podlaží
  • Počet stoupání

 

1. Délka schodiště: Běžná délka schodiště je vodorovná vzdálenost, kterou schodiště překonává. Měří se od přední hrany prvního schodu k přední hraně posledního schodu. Délka ramene ovlivňuje využití prostoru a celkový dojem ze schodiště.

2. Šířka schodiště: Šířkou schodiště se rozumí příčná vzdálenost mezi dvěma podélníky nebo příčnými nosníky schodiště. Šířka nášlapné vrstvy na stupni ovlivňuje pohodlí a schůdnost schodiště. Vhodná šířka umožňuje snadný a bezpečný výstup po schodišti.

3. Výška podlaží: Výška podlaží je svislá vzdálenost mezi podlahami nebo úrovněmi spojenými schodištěm. Výška podlaží ovlivňuje počet potřebných stupňů, a tedy i výšku schodu.

4. Výška stupně: Výška stupně je svislá vzdálenost mezi vrcholy dvou po sobě jdoucích stupňů. Optimální výška schodu se pohybuje v rozmezí 170 až 180 mm, aby bylo zajištěno pohodlné a bezpečné stoupání po schodech.

5. Nášlapná plocha: Nášlapná plocha je vodorovná plocha každého schodu, na které stojíte při stoupání po schodech. Šířka nášlapné plochy na linii stupňů by měla být 260 až 300 mm, aby byl zajištěn dostatečný prostor pro bezpečné našlapování.

6. Velikost nášlapu: Velikost nášlapu je výsledkem kombinace výšky kroku a šířky nášlapné plochy. Optimální velikost nášlapu přibližně 630 mm zajišťuje pohodlné a rovnoměrné stoupání.

7. Ukotvení schodů: Ukotvení schodů se týká upevnění schodů ke stěnám nebo nosné konstrukci budovy. Pevné ukotvení je rozhodující pro zajištění stability a bezpečnosti schodiště a pro zabránění jeho kývání nebo sklouznutí.

Zohlednění těchto měřítek a rozměrů je zásadní pro návrh schodiště, které je nejen estetické, ale také funkční, bezpečné a pohodlné. Profesionální stavitel schodišť nebo architekt Vám pomůže určit optimální hodnoty pro konkrétní návrh a potřeby vaší místnosti.
 

V příloze naleznete pomoc při měření schodiště.

DALŠÍ VYSVĚTLENÍ POJMŮ

  • Výška stoupání: výška od nášlapné plochy/stupně (160-180 mm)
  • Poměr stoupání: poměr výšky stoupání k šířce stupně
  • Nášlap: technický žargon pro stupně
  • Šířka nášlapu: Plocha nebo hloubka jednotlivých stupňů (290 mm)
  • Šířka ramene: šířka jednotlivých stupňů od levého k pravému okraji (800 - 1000 mm)
  • Délka ramene: počet všech šířek stupňů celkem
  • Výška podlaží: součet všech stupňů
  • Úhel sklonu: součet délek stupňů a výšek všech stoupání.